
… z dodatki leče, začimb, rdečega ali zelenega čilija in kokosa ter je pogosto obogaten s sadjem, zelenjavo in tamarindom, ingverjem in česnom.
Idli, dosai in uttapam so tri najbolj znane južno indijske jedi iz riža in črne oluščene leče, z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov brez dodanega sladkorja in malo maščobe. Fermentacija testa ponuja vitamine B in C, obrok pa je tudi vir proteinov.
Dosai je tanka palačinka postrežena s kokosovim chutneyem in lečino juho z zelenjavo (sambhar) ali pa polnjena z zelenjavo v okusnih omakah. Je zdrav in lahek obrok, pripravljen le v nekaj minutah.

Med njimi je uvrstil masala doso na četrto mesto. Z besedo ‘masala’ (začimbe po Hindujsko) označujejo mešanico začimb in njihovo raznolikost glede na regijo. V restavraciji Namaste Indian express pripravljamo masalo dosa z mešanico kuhanega krompirja, graha, arašidov ter začimbami, ki jih uvozimo iz Indije.
Idli je okusna slana pogačica, v Južni Indiji priljubljena kot del zajtrka. Manj začinjen idli je vsakodnevna jed, v različnih regijah obarvan z različinimi začimbami. Pogosto ga postrežejo z lečino juho z zelenjavo (sambhar), lahko pa tudi s kokosovim chutneyem , čebulno omako, ponekod tudi z začinjenim ribjim karijem.




Obiščite nas tudi v...
Restavracija Namaste