‘Namaste express’ ponuja tradicionalne jedi z juga Indije,
in sicer iz petih zveznih držav:
Andhra Pradesh, Karnataka, Kerala, Tamil Nadu in Telangana.

Osnovna sestavina
te prehrane je riž...

… z dodatki leče, začimb, rdečega ali zelenega čilija in kokosa ter je pogosto obogaten s sadjem, zelenjavo in tamarindom, ingverjem in česnom.

Idli, dosai in uttapam so tri najbolj znane južno indijske jedi iz riža in črne oluščene leče, z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov brez dodanega sladkorja in malo maščobe. Fermentacija testa ponuja vitamine B in C, obrok pa je tudi vir proteinov.

Dosai je tanka palačinka postrežena s kokosovim chutneyem in lečino juho z zelenjavo (sambhar) ali pa polnjena z zelenjavo v okusnih omakah. Je zdrav in lahek obrok, pripravljen le v nekaj minutah.

Pred leti je The Huffington Post objavil seznam desetih jedi, ki jih morate pokusiti pred smrtjo.

Med njimi je uvrstil masala doso na četrto mesto. Z besedo ‘masala’ (začimbe po Hindujsko) označujejo mešanico začimb in njihovo raznolikost glede na regijo. V restavraciji Namaste Indian express pripravljamo masalo dosa z mešanico kuhanega krompirja, graha, arašidov ter začimbami, ki jih uvozimo iz Indije.

Idli je okusna slana pogačica, v Južni Indiji priljubljena kot del zajtrka. Manj začinjen idli je vsakodnevna jed, v različnih regijah obarvan z različinimi začimbami. Pogosto ga postrežejo z lečino juho z zelenjavo (sambhar), lahko pa tudi s kokosovim chutneyem , čebulno omako, ponekod tudi z začinjenim ribjim karijem.

Obiščite nas tudi v...

Restavracija Namaste